CatSkills

16 de juny 2009

















L'hostaleria del futur
L'Escola d'Hostaleria de Girona, escenari ahir del campionat català de FP d'aquesta modalitatla contra
LAURA PORTAL.
+ A dalt, un moment del servei de sala. A baix, a la cuina, el guanyador, Sergi Pelaó. / Foto: LLUÍS SERRAT
Més de vuit hores de concurs van ser les que van viure sota màxima pressió els dinou joves que ahir van participar al campionat de Catalunya de FP en les modalitats de cuina i servei. Deu cuiners i nou cambrers, procedents de la majoria d'escoles d'hostaleria de Catalunya, tant públiques com privades. Els cuiners van haver de preparar un menú amb uns ingredients que van conèixer a les 10 del matí. A partir d'una peça de salmó havien de confeccionar un entrant, un plat principal i unes postres. Tenien a la seva disposició verdures com ara pebrots, mongetes perones, api o cebes, també hi havia patates, herbes aromàtiques i espècies de tota mena i fruits secs i del bosc. Primer havien de realitzar una fitxa tècnica i després elaborar els plats. Els joves, vuit nois i dues noies, tenien poca estona per fer-ho. En poc més de tres hores havien de cuinar una ració per exposar en un bufet, una altra per presentar i deixar al centre de la taula del jurat i dues racions en sis tasts perquè el jurat els degustés.Els cambrers, nou en total (set nois i dues noies), començaven amb un tast olfactiu i visual de quatre vins blancs, quatre vins negres i cinc aiguardents. Vint minuts per als vins i vint minuts per als licors. També tenien una prova de decantació de vi negre. Després passaven a la sala. Allà havien de servir un menú a comensals. Però la complexitat era considerable. A part de preparar la taula, van servir una sopa minestrone, van haver de desespinar un llenguado, tallar un rosbif i fer unes creps suzette. Per acabar, els cafès. Els cambrers van elaborar un cafè irlandès.Els joves estaven sota molta pressió, es jugaven la possibilitat de representar Catalunya a la prova estatal que es farà a l'abril a Madrid i, en cas de guanyar, passar a la prova mundial a Calgary (Canadà).Els resultats es van fer esperar. A les 6 de la tarda apareixia el jurat amb els deures fets.Els primers llocs, en les dues modalitats, van anar a l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Barcelona, amb els seus representants, el cuiner Sergi Pelaó Font i la cambrera Nerea Guridi Ormaetxea. Els segons llocs, com a possibles suplents, van ser per al cuiner Carlos Martínez López, de l'Escola Joviat de Manresa, i per al cambrer Sergi Villacampa Viñas, de l'IES de Lleida.La nota emotiva la va posar la família del cuiner guanyador, Sergi Pelaó, que l'havia estat seguint durant tot el dia. La seva mare, emocionadíssima, explicava que en Sergi ja deia que volia ser cuiner amb dos anys i que feia tard a escola als migdies per poder veure el Bona cuina de Jaume Pastallé.






  1. La Nerea Guridi i el Sergi Pelaó, alumnes de l' IES Escola d'Hoteleria i Turisme de Barcelona, fan un magnífic paper al SPAINSKILLS (XXIII OLIMPIADA DE LA FP) a Madrid.

9 estudiants catalans de Formació Professional obtenen guardons a la competició Spainskills

4 primers llocs, un segon lloc en equip i tres bronzes, quadre final de la competició de la qual se n’han conegut aquest migdia els resultats a la Feria de la FP de Madrid
Rubí, Olot, Ripollet, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Barcelona, municipis dels IES que han participat en aquesta edició
Els guanyadors/es viatjaran a la final mundial de Calgary, al Canadà i els segons/es classificats/des a Lisboa

9 dels 12 estudiants catalans que han participat aquesta setmana a l’edició dels Spainskills, una competició per a estudiants de Formació Professional, han obtingut guardons segons els resultats que s’han fet públic aquest migdia a la Feria de la FP organitzada pel Ministeri d’Educació a Madrid.

4 dels estudiants han aconseguit guanyar en la seva categoria: Disseny de pàgines web, control industrial, teràpia de bellesa/estètica, IT/PC Suport de xarxa.

L’equip de l’IES Palau Ausit de Ripollet, ha obtingut el segon lloc de Mecatrònica, mentre que en Tecnologia de l’automòbil, servei de restaurant i Bar i pintura de l’automòbil, els i les estudiants han aconseguit el tercer lloc.

SKILL/ CATEGORIA PERSONA
CENTRE
ALUMNES
CLASSIFICACIÓ
Mecatrònica
IES Palau Ausit
(Ripollet)

Pau Guimerà Martínez

2
Mecatrònica
IES Palau Ausit
(Ripollet)

Àngel Alberto Izquierdo Camacho
2
Disseny pàgines Web
IES l’Estatut
(Rubí)
Héctor Escriche Pulido
1
Control industrial
IES – SEP La Garrotxa
(Olot)
Eduard Juncà Parella
1
Teràpia de bellesa / Estètica
IES Camps Blancs
(Sant Boi de Llobregat)
Marta Lagares Sevilla
1
Tecnologia de l’automòbil
IES Esteve Terradas
(Cornellà de Llobregat)
David Celdran Otero
3
Servei de restaurant i bar
IES Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona (Barcelona)
Nerea Guridi Ormaetxea
3
Pintura de l’automòbil
IES Palau Ausit
(Ripollet)
Àlex Riera Callol
3
IT PC Suport de xarxa
IES Esteve Terradas i Illa
(Cornellà de Llobregat)
Dídac Navarro Màrquez
1


El guanyador o guanyadora participarà en la final mundial, que se celebrarà el mes de setembre a la ciutat canadenca de Calgary, mentre que el segon o segona classificat ho farà als campionats europeus que el 2011 tindran lloc a Lisboa.


Spainskills, Campionat Nacional de Formació Professional

Spainskills és un campionat internacional que s’organitza amb l’objectiu de premiar aquells joves que cursen formació professional. Els participants, que prèviament han passat unes eliminatòries en l'àmbit autonòmic, han de fer un seguit de proves sobre el cicle professional que estan estudiant. Catalunya ha participat en aquesta edició amb 12 alumnes, en les categories següents:

- Cuina - Disseny de pàgines web
- IT PC Suport de xarxes - Tecnologia de l’automòbil
- Pintura de l’automòbil - Carrosseria
- Perruqueria - Estètica
- Servei de restaurant - Mecatrònica
- Control industrial

Els participants en el concurs provenen de les següents escoles:

Categoria Centre
Mecatrònica IES Palau Ausit (Ripollet)
Carrosseria IES Caparella (Lleida)
Disseny de pàgines web IES l’Estatut (Rubí)
Control industrial IES La Garrotxa (Olot)
Perruqueria IES Salvador Seguí (Barcelona)
Teràpia de bellesa / Estètica IES Camps Blancs (Sant Boi)
Tecnologia de l’automòbil IES Esteve Terradas i Illa (Cornellà)
Cuina IES Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona (Barcelona)
Servei de restaurant i bar IES Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona
Pintura de l’automòbil IES Palau Ausit (Ripollet)
IT PC Suport de xarxa IES Esteve Terradas i Illa (Cornellà)

Durant el campionat els concursants han desenvolupat un conjunt de proves relacionades amb el cicle formatiu que estan cursant. Aquestes proves han estat preparades per persones expertes en cadascuna de les categories. Els joves han de passar les proves en un temps determinat i davant d’un jurat especialitzat, que valora i puntua que es facin de manera correcta.

Per exemple, en el cas de la cuina, els aspirants han d'elaborar un primer plat, un segon plat, les postres i un plat amb ingredients “sorpresa”. Es valora, entre d’altres aspectes, el sabor, la presentació i la pulcritud a l'hora d’elaborar el plat. En el cas de la categoria de servei de restaurant, hi ha proves com l’elaboració d’un còctel davant del client o clienta o com el tast de vins, on els concursants han de saber amb quina varietat de raïm està fet el vi –tempranillo, merlot, xarel·lo…-. Es valoren aspectes com el fet que el client/a pregunti aspectes relacionats amb el plat i l’aspirant pugui respondre adequadament.

Muestra de la FP

Madrid també ha acullit de forma paral·lela una fira adreçada a presentar les diferents ofertes de formació professional que hi ha a l’Estat. En el recinte de la Casa de Campo cada comunitat autònoma representa a través d’estands un dels cicles de l'FP. Catalunya representa amb dos estands dos cicles formatius diferents: sanitat i edificació i obra Civil.

L’estand dedicat a la família professional d’edificació i obra civil ha estat dissenyat per l'alumnat i professorat de l’IES Mollerussa i ofereix informació i assessorament sobre aquests estudis. Pel que fa al de sanitat, ha estat obra de l’alumnat i professorat de l’IES La Ferreria. En total, 25 estudiants i 20 docents s’encarregaran aquests dies d’atendre i informar els visitants de la Muestra.

Aquesta fira és una bona opció perquè els joves de la resta de l’Estat puguin conèixer l’oferta formativa que hi ha a Catalunya en formació professional. De fet, actualment, 438 alumnes nascuts a d'altres comunitats autònomes cursen FP en centres catalans, 175 en cicles de grau mitjà i 263 en cicles de grau superior.