INICIACIÓ AL TAST DE VI (I)

4 de juny 2009
1.- FASE VISUAL


Per començar agafem la copa per la base i realitzem un examen ràpid de les característiques visuals. Ens fixarem en la superfície del líquid, que cal que sigui neta i brillant.A continuació alçarem la copa fins al nivell dels ulls per poder apreciar millor la seva coloració així com la nitidesa, transparència i altres propietats com l’efervescència en cas de tractar-se d’un vi d’agulla o escumós.
Observar la copa a contrallum ens pot ajudar a examinar la seva nitidesa i transparència, és a dir, l’absència visible de partícules sòlides en suspensió o bé de precipitats i sediments.En el cas de vins blancs, la nitidesa i transparència solen ser sinònims de qualitat.Alguns vins negres amb elevada densitat de color poden presentar sediments provinents de matèries colorants. En aquest cas és convenient decantar-los abans de servir.Un aspecte fluid, lluminós i brillant és símptoma de joventut. Aquest aspecte sol estar íntimament relacionat amb un major grau d’acidesa.

Per observar millor el color és convenient inclinar la copa sobre un fons blanc. El plat o les estovalles solen ser fons adequats.

- Intensitat colorant:Una bona tècnica per valorar la intensitat colorant (transparència / opacitat) pot ser col·locar el dit darrera la copa, sempre sobre un fons blanc, i observar si podem veure el dit a través del vi contingut en la copa. (Alta/mitja/baixa).

- Tonalitat:Per analitzar la tonalitat és convenient fixar-se en el menisc, és a dir, la vora del líquid. En aquesta zona la intensitat del color disminueix i els matisos i gradació del color són més fàcilment perceptibles..
L’anàlisi de la tonalitat del color ens aporta informació sobre l’estat del vi: el seu grau de maduresa (joventut o vellesa), la seva “salut” i, fins i tot, permet valorar la seva futura evolució.

  • Negres:Els vins negres evolucionen a partir de colors porpra o violaci intensos (en el cas de vins joves), fins a colors més clars, marronosos o a teules (que podem trobar en vins més madurs), passant per una rica varietat de tons vermells. Durant el procés d’envelliment els pigments més foscos (antocians) van deixant pas a d’altres pigments més marronosos (tanins) que deixen també una sensació més suau i menys amarga en boca.La tendència general en un vi negre és a perdre intensitat colorant al llarg del seu procés d’envelliment, partint de colors més profunds i sanguinosos i evolucionant cap tonalitats menys intenses i marronoses. (Porpra – violaci - vermell rubí - vermell picota – granatós – marró/teula - caoba - àmbar).

  • Blancs:Els vins blancs contenen sempre algun pigment groguenc (flavonols). El seu to pot variar des de pràcticament incolors, generalment en cas de vins molt joves, fins a tons daurats o fins i tot àmbars intensos en el cas de vins més madurs.La presència de tons verdosos sol ser també pròpia de vins joves.A diferència dels vins negres, la tendència general en els vins blancs és a guanyar intensitat colorant al llarg del seu procés d’envelliment. (blanquinós -groc verdós – groc palla – groc llimona – groc daurat - àmbar).
  • Rosats:En aquest cas el color dependrà molt del procés de vinificació seguit. En general un vi rosat ha d’haver fermentat amb les pells com un vi negre, però només el temps suficient per obtenir la coloració desitjada. La seva tonalitat oscil·la des de rosats intensos fins a tons salmó o pell de ceba. (Rosa pàl·lid – maduixa – salmó – pell de ceba - ataronjat).
- Limpidesa: Cristal·lí / Brillant / Límpid / Borrós / Opac / Tèrbol / Sediment lleuger / Sediment pesant.
- Fluïdesa: Fluid / Solt / Consistent / Dens / Espès / Viscós / Oliós / Greixós.
- Llàgrima: Gruixuda / Fina · Caiguda: Rapida / Lenta.
- Color de vi i Ribet:
· Vins Blancs: Verd oliva/ Groc verdós / Groc llimona / Groc palla / Groc daurat / Or / Ambre / or vell / Ocre.
· Vins Rosats: Gris / Rosa pàl·lid / Rosa tendre / Pell de ceba / Gerd / Salmó / Taronja.
· Vins Negres: Violeta / Porpra / Cirera / Robí / Vermell / Granatós / Castany / Caoba.
- Intensitat: Certa/ Clara / Lleugera / Mitjà / Sostinguda / Fosca / Densa / Profunda.
- Netedat-Brillantor: Brillant / Viu / Franc / Tènue / Mat / Oxidat / Usat / Passat.
- Efervescència:
· Vi tranquil: Nul·la / Petites bombolles.
· Vi escumós:
* Escuma: Persistent / Mitjana / Fluixa.
* Bombolles: Fines / Mitjanes / Grosses
* Rosari: Lent / Mitjà / Ràpid