ENTREVISTA A LLUÍS COLL

14 de juny 2010
1. Explicans amb pincellades, la teva vida profesional.
Vaig treballar a varis restaurants de renom de la provincia de Girona i seguidament la meva vida profesional, es va encarrilar cap a la docència.

2. Com et vas iniciar al món del vi?
Vaig realizar estudis en sumillería durant 2 anys per estudiar en profunditat el món del vi. Actualment regento un celler de vins i ho compagino amb la feina de professor a l’EHTB.

3. Tens una botiga de la franquicia Wine-Palace, explicans què és i que ofereix.
Es tracta de la cadena més grans de botigues de vins i licors de la provincia de Girona. Disposem d’una amplia sel•lecció de vins de tot el món i la peculiaritat de l’establiment és el tracte personalitzat i profesional que dona a la clientela.

4. Fà quan de temps, l’has obert? Què és el que et va impulsar a obrir-la?
Aquesta cadena tè dotze anys d’antiguitat i la botiga que regento fà aproximadament tres anys i mig que es va inaugurar. Es tracta d’un celler situat a Girona capital i vaig decidir obrir-la ja que en aquell moment, no hi havia oferta de vins amb aquelles caracterísitques i procedències.

5. Actualment, fas de professor del Curs d’Iniciació al tast del vi, quina és la materia que es dona?
Aquest curs està format per dos nivells basicament;
-El curs d’iniciació al món del vi on s’estudia les bases del tast, la viticultura i l’enologia combinat amb la correcta conservació i servei del vi i seguit amb una petita explicació i tast del vins de Catalunya.
-El segon nivell s’ensenyen l’elaboració dels vins escumosos, dolços i generosos i vins de l’estat espanyol.

6. Perquè penses que és interessant el curs del vi?
Perquè és un món que cada vegada desperta més inquietuds tot i que encara hi ha un gran desconeixement del tema. En concret, és molt interessant i profitòs pels alumnes de l’escola que és realitzin cursos d’especialització, d’aquestes característiques.

7. Fent referencia al món del vi, penses que està ben involucrat en el món de la restauració?
Penso que hi han altres països, on li donen més importancia que al nostre. La gent, quan va a un restaurant dona molta més importancia a la cuina que a tot el que fà referencia a la sala.

8. Quin mètode pot afavorir el món del vi a la restauració i l’hoteleria?
Per donar impuls al món del vi, es necesita personal qualificat, per això es importantissim una bona formació.


9. Descriu, què és per a tu un bon vi.
Per elaborar un bon vi, necessitem una bona materia base, partit d’una anyada en condicionas climàtiques favorables i seguit per un bon sistema de vinificació i acabant per una millor criança i envelliment.

10. Quin tipus de vi blanc, rosat i negre prefereixes i explicans què és el que més valores.
-Blanc: Blancs de zones fredes com per exemple Rias Baixas, Rueda i Alsace.
-Rosat: De maceracions llargues i de varietats de raïm com Merlot, Cabernet o Syrah.
-Negre: De varietat de raïm com la Garnatxa, Carinyenes de vinyes molt velles o vins de l’empordà, buscant la tipicitat de la zona.

11. Amb quin tipus de copes el tastaries?
-Blanc: amb copa tancada i poc volum, per concentrar aromes i per extreure aromes més subtils i elegants.
-Rosat: amb una copa de mida mitjana I lleugerament oberta per afavorir el desprendiment d’aromes secundaris.
-Negre: primer el decantaría i tot seguit el tastaría en una copa amb molt de volum i molt oberta per afavorir-ne l’oxigenació.

12. Amb que podriem maridar els vins que has escollit?
Els blancs d’aquesta zona que he comentat abans, van molt bé per acompañar-los amb aperitius, entrants i marisc tant cru com cuit, Finalment amb peixos de poca elaboració. Els rosats els degustaría amb arossos, pastes o embotits. I per acabar els negres, amb carns vermelles, rostits, plats de caça o formatges curats.
By MAYA