CURS INICIACIÓ AL MÓN DEL CAFÈ (I)

31 de març 2010



El dilluns passat va finalitzar la segona edició del curs “Iniciació al món del cafè (I)”, realitzat per el professional del cafè, Josep Rovira del Fòrum Cultural del Cafè, i el professor Xavi Iglesias.


Com en la primera edició, aquest curs es va fer en quatre sessions de tres hores.
- Primera sessió: va constar d’una classe teòrica on es explicar el cafè com a producte. El seu origen, obtenció i tractament. Després la part pràctica va constar d’un tast “brasileny”. Aquesta modalitat de tast és una part molt important del procés d’obtenció del cafè, ja que gràcies a ell podrem detectar els sabors i defectes del cafè abans del procés del torrat.
- Segona sessió: en la classe teòrica vam conèixer les diferents procedències i els tractaments del cafè (torrat, descafeïnat, soluble i líquid concentrat) i finalment, el cafè mòlt. Pel que fa la classe pràctica vam fer un tast del cafè fet en les diferents cafeteres existents i també vam torrar el cafè en una torradora petita.
- Tercera sessió: teòricament vam parlar del cafè en el món de l’Hostaleria i les diferents màquines que podem utilitzar per la seva elaboració amb els diferents molins. A la pràctica vam elaborar uns expressos perfectes buscant el punt de molgut exacte i correcte.
- Quarta sessió: a la teòrica vam veure les diferents preparacions del cafè. I en la pràctica vam assistir a una demostració de Latte Art realitzada per un professional del cafè. I després, els alumnes, van realitzar el seu propi Latte Art amb una realització de cafè expresso.

Un curs molt enriquidor i important, ja que el cafè en l’Hostaleria no té el tracte que es mereix. Conseqüentment els clients no prenen el cafè amb les seves qualitats i el seu esplendor. Cal ensenyar i insistir el tracte, producció i elaboració correcte del cafè. I així el clients gaudiran d’un expresso perfecte. La clau per que això passi s’anomena: barista.

CAMPEONATOS BARISTAS FÓRUM CAFÉ 2010

24 de març 2010
Un año más, Fórum Cultural del Café arranca con los Campeonatos Baristas 2010.
17 comunidades Españolas celebraran previamente su Campeonato Autonómico, los Baristas de cada comunidad lucharan por estar en la Final Nacional. Este año volvemos a contar con la participación de Andorra y Portugal.

Los finalistas del Campeonato Nacional de España, se disputaran junto con los finalistas del Campeonato Nacional de Andorra y Portugal, el titulo al mejor Barista de la Gran Final entre Andorra, España y Portugal 2010.

El VI Campeonato Barista Nacional de España y el II Campeonato Barista Final de Andorra, España y Portugal, se celebrará este año en el Salón Internacional del Equipamiento para la restauración, hotelería y colectividades (Hostelco). La cita será entre los dias 5 y 9 de noviembre, en el recinto de Montjuïc de Fira de Barcelona.


Competición

Durante la competición, los concursantes disponen de 15 minutos para poner a punto la máquina de café, el molino y demás accesorios necesarios y 16 minutos más para preparar cuatro espressos, dos cappuccinos decorados, dos bebidas de especialidad sin alcohol y dos bebidas de especialidad con alcohol. En estos dos últimos casos la base deberá ser, siempre, el espresso.

Es habitual que las actuaciones de los concursantes vayan amenizadas con música, y también de cuidadas puestas en escena. Las habilidades del concursante y el resultado de sus preparaciones son juzgadas por un grupo de jueces homologados por el Fórum del Café.

PARTICIPA Y CONVIERTETE EN EL MEJOR BARISTA 2010

Las bases del Campeonato las podrás solicitar en nuestra oficina:

Fórum Cultural del Café
Plaza Ramón Berenguer el Gran, 2 esc. Izq. Entlo. 5 B
08002 Barcelona
Telf. 93 310 38 33 / Fax. 93 268 42 57
E-mail: info@forumdelcafe.com

III FIRA DE TAST

13 de març 2010
Un any més, amb la III Fira del Tast volem crear un espai de trobada on, amb la degustació de diferents productes, enfortim els vincles entre els que els produeixen i els que els consumim, compartim coneixements sobre la nostra alimentació que mai s'haurien de perdre i reafirmem el nostre compromís de treballar per recuperar la sobirania sobre la nostra alimentació. Us esperem diumenge 21 de març a partir de les 10.30 hores al Convent de Sant Agustí(Pl. Acadèmia s/n. Metro: Arc del Triomf / Jaume I) on trobareu estands de productors de confiança, degustacions i presentacions de productes, tallers diversos i activitats infantils. I a les 14.30h. celebrarem al costat, al Pou de la Figuera, la Calçotada per la Sobirania Alimentària!

ESTANDS DE PRODUCTES DE CONFIANÇA

Des de les 10 del matí i fins a les 14.30h. hi hauran ESTANDS DE PRODUCTES DE CONFIANÇA en els quals, a partir de les 11.30 hores, s’organitzaran diferents presentacions i degustacions. Alguns dels estands són:

P01. Grups Consum: XCS
P02. Comerç Just: XCS
P03. Llet/Iogurt La Selvatana
P04. Fruita/verdura: L'Arc de la Natura
P05. Pa/pastissos: Fleca Tascó
P06. Vi/most: Associació de Defensa Vegetal Gent del Camp (Tarragona)
P07. Conserves: Aprodisca - Associació de Defensa Vegetal Gent del Camp (Tarragona)
P08. Llegums: Associació de Defensa Vegetal Gent del Camp (Tarragona)
P09. Cereals: Associació de Defensa Vegetal Gent del Camp (Tarragona)
P10. FruitsSecs: Associació de Defensa Vegetal Gent del Camp (Tarragona)
P11. Oli: Associació de Defensa Vegetal Gent del Camp (Tarragona)
P12. Plantes aromàtiques i medicinals: Aromáticas del Gaià - Associació de Defensa Vegetal Gent del Camp (Tarragona)
P13. Sabons naturals: Akarona
P14. Stevia/Papereria/Jocs/SistemaReciclatgeOli: Eco-Reciclat i Oliclak
P15. Llibres: Icària
P16. Cooperativa nicaragüenca Nicaraocoop


TALLERS
A partir de les 10.30 hores i fins a les 12.30h organitzarem un conjunt de TALLERS GRATUÏTS simultanis.

T1. Conserves
T2. Cuina remineralitzant de primavera
T3. Patés vegetals
T4. Plantes aromàtiques i medicinals (elaboració d'olis per a massatges)
T5. Cata de vins
T6. Reciclatge d'oli (a casa, escoles, empreses, grups de consum...)
T7. Nicaraocoop: experiència d'una cooperativa a Nicaragua
ACTIVITATS INFANTILS

A partir de les 10.30h. i fins a les 14.30h:
Jocs Tombs creatius
Taller infantil de manualitats (joc de construcció PlayMais i aquarel•les de pigments naturals).
Per assegurar-te plaça als diferents tallers gratuïts, INSCRIU-TE a tallersxcs [arroba] xarxaconsum.org

MÉS INFORMACIÓ: http://www.xarxaconsum.net/

Organitza:
Xarxa de Consum Solidari
AAVV Casc Antic

HAN COL·LABORAT AMB EL BARISTA...

5 de març 2010