3r CARTAVÍ 2009

23 de nov. 2009

Avui, dilluns 23 de novembre, s’ha celebrat la tercera edició del CARTAVÍ al Palau de Congressos de Catalunya. És un esdeveniment que premia a les millors cartes de vins de restaurants d’arreu de Catalunya, amb una sola condició. Que la carta hi hagi presència de vins catalans.
Un concurs, organitzat per l’Associació Vinícola Catalana, l’Associació Catalana de Sommeliers i per la Unió Vinícola del Penedès, que enguany s’han presentat més de 500 cartes de vins. Una xifra que augmenta en cada edició. Els organitzadors, juntament amb els jutges, han comentat que ha augmentat notablement el nivell i que conseqüentment ha estat molt difícil donar el veredicte final.


Els premis es dividien en tres grans grups. Grup A, per a restaurants que la carta sense incloure el vi, no sobrepassés els 25€, el Grup B, per a restaurants que la carta sense incloure el vi, estigués entre els 25€ i 45€, i finalment el Grup C, per a restaurants que la carta sense incloure el vi, superés els 45€. Dins de cada grup es subdividia en Finalistes, Tercer Premi, Segon Premi i Primer Premi. Tot seguit exposo:

Primer Premi de cada grup:
- Grup A: Hereu (Vilafranca del Penedès).
- Grup B: Cal Blay Vint-i-cinc (Sant Sadurní d’Anoia).
- Grup C: El Cingle (Vacarisses).

Segon Premi de cada grup:
- Grup A: La Llavor dels Origens (BCN) i El Gat Blau (Vilafranca del Pendès).
- Grup B: Argolla (Castellví de la Marca) i Ú Restaurant (Avinyonet del Penedès).
- Grup C: Cinc Sentits (BCN) i Emporium (Castelló d’Empúries).

Tercer Premi de cada grup:
- Grup A: Niu Nou (Bagà), Al Costat del Museu (El Vendrell) i Moderno (Vilalba dels Arcs).
- Grup B: Mas Renart (Mollet de Perelada), Negrefum (Vilanova i la Geltrú) i Marejol (Vilanova i la Geltrú).
- Grup C: Lluçanès (BCN), El Bulli (Roses) i Can Jubany (Calldetenes).


Abans i després de l’entrega de premis, diferents bodegues han exposat els seus productes. Aquí exposo alguns noms presents en la tercera edició: Espelt, Synera, Castell Peralada, Juvé Y Camps, Castell del Remei, Olivera, Heretat Mas Tinell, Gramona, Llopart, Finca Viladellops, etcètera. Cal destacar la presència de la revista del sector “Vinos y Restaurantes” i del Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).
Un esdeveniment on les bodegues aprofiten per presentar nous vins, on es pot intercanviar sensacions, experiències i impressions amb els comercials i enòlegs de les diferents bodegues, on aprofites per a renovar els teus coneixements, etcètera, entre moltes altres coses.

Carles Aymerich, Millor Sommelier d'Espanya 2009

22 de nov. 2009

Carles Aymerich, representant de Catalunya (Girona), ha estat guardonat amb el títol al Millor sommelier d'Espanya 2009 durant les VI Jornades de sommelieria a Valladolid, que s'han celebrat entre el 9 i el 11 de novembre al Centre Cultural Miguel Delibes.


El representant per Alacant, Rafael Reyes, es va classificar segon en el concurs al millor sommelier espanyol d'aquest any, mentre que David Ghosn, candidat per Castilla-La Mancha (Toledo), va quedar en tercera posició.

Els tres, que es van classificar com a finalistes després de sotmetre's a una prova escrita al costat d'altres 20 sommeliers espanyols durant la jornada d'ahir, van participar avui en una final oberta al públic i en rigorós directe a la que van demostrar els seus amplis coneixements sobre el món del vi .

Durant la final del concurs, i per convertir-se en el Millor Sommelier d'Espanya, els tres classificats van haver de localitzar i corregir els errors d'una carta, fer un tast a cegues de diversos vins i destil•lats, oferir un servei amb decantació d'un vi, realitzar el maridatge perfecte d'un menú de gala i tot això demostrant el seu coneixement de llengües estrangeres i la seva professionalitat.

2n RESTAURACIÓ

19 de nov. 2009
Xerrada sobre el te als alumnes de 2n Restauració durant el curs passat.












"FENT SALIVERA"

18 de nov. 2009
“Els japonesos en tenen constància d’ell des de fa molts anys, i ara la resta del món esta descobrint l’umami, el cinquè sabor. Però…què és exactament?"

N’hi ha una revolució en marxa a les cuines d’alt nivell en tot el món i es pot culpar d’ella als japonesos. Estem parlant de l’umami, el cinquè sabor, després del dolç, l’àcid, el salat i l’amarg. Aquest sabor ja va ser aïllat com a sabor específic al 1908 pel científic japonès Kikunae Ikeda. Aquest sabor esta present al cor de la cuina japonesa i en termes científics es el sabor característic propi del glutamat i els cinc ribonucleòtids, incloent l’inosinat i el guanilat, els quals apareixen en molts aliments com és el cas del tomàquet, el pernil curat o els bolets.

Per la gent del carrer és la característica que fa que un aliment sigui deliciós. Tan sols aconsegueix la combinació adequada de glutamats i inosinats i tu pots augmentar el seu caràcter deliciós deu vegades - vet aquí l’interès dels nostres xefs.


Heston Blumenthal va investigar l’umami ja fa alguns anys i l’utilitza al seu restaurant, the Fat Duck. Ell, fins i tot diu que una comprensió completa del menjar no és possible sense aquest sabor. Claude Bosi i Sat Bains hi estan d’acord. Els xefs estrellats del restaurant Hibiscus a Londres i del restaurant Sat Bains a Nottingham respectivament, van viatjar recentment a Japó i comenten que a partir d’aquell viatge van canviar la seva manera de cuinar. “Utilitza menys de sal i bull sabors més nets”, diu Bains. Bosi ha introduït nous plats tal com el tartar de verat amb galta de bou i puré de llavors de sèsam. “La explicació més senzilla? Et fa salivera”, diu en Bosi.
Per saber-ne més sobre l’umami no deixeu de visitar http://www.umamiinfo.com/.
FONT: Highlife Magazine, article titulat "Moth Watering" per Fiona Sims (Agost 2009)

VI NOVELL 2009

15 de nov. 2009
Dia: 25 de novembre de 2009.

Hora: a partir de les 17.00 h.

Preu: 4 €. Copa + degustació de vi.

Lloc: Calles Agullers, Consellers y Canvis Vells.Barri de La Ribera - el Born. 08003 Barcelona.




Bodeges:Abel Mendoza, Albiquer, Artadi, Bodega Contador, Ca N'Estruc, Carchelo, Castaño, Castell del Remei, Castillo de Monjardín, Celler Capçanes, Celler el Masroig, Dom Brial, Fariña, Finca Nueva, Gramona, Josep Mª Ferret Guasch, Mont Marçal, Muga, Ostatu, Parató, Pere Guardiola, Raventós i Blanc, Roura, Sierra Cantabria, Solar de Urbezo, Terras Gauda y Torres.

Col·laboren:Bar Agullers, Bubó, Cal Pep, Comerç 24, Escuela de Hostelería Hofmann, Forn Vilamala, Fruits secs Gispert, Kannon Gyo, La Coronela, La Vinya del Senyor, Olis Bargalló, Passadís del Pep, Petra, Sagardi, Serralleria Alfons, Triciclo, Aigües del Montseny y Vila Viniteca.

COFFEE WETMILLlING PROCESS

12 de nov. 2009

THE BEST DESSERT OF RESTAURANT 2009

8 de nov. 2009

Concurs realitzat al Espai Sucre de Barcelona:

SEGONA OPORTUNITAT

6 de nov. 2009

Reportatge realitzat per la televisió de Barcelona (BTV) a l’IES EHTB. Ens ensenya el “Curs de Qualificació Professional Inicial”, dirigit a les persones que no han finalitzat l’ESO. Aquest curs els permet, un cop finalitzat, cursar Cicles de Grau Mig.
Per aquests alumnes, s’obren noves portes al món laboral i a més, és una oportunitat a millorar la seva inserció social. És a dir una......SEGONA OPORTUNITAT.

www.btvnoticies.cat

http://www.btvnoticies.cat:80/2009/11/04/segona-oportunitat-per-als-joves-sense-eso/